Efikasni načini za održavanje normalnog krvnog pritiska

Krvni pritisak je neizostavni pokazatelj celokupnog našeg zdravlja. Međutim, većina nas može iskusiti visok krvni pritisak u nekoj fazi svog života. To je česta boljka, ali može dovesti do životno ugrožavajućih stanja kao što su privlačenje srca ili moždani udar ako ne posvećujemo dovoljno pažnje hipertenziji. Dok lekovi mogu da nam snizi krvni pritisak, smanjenje visokog krvnog pritiska u svakodnevnom životu moguće je uz određenu posvećenost. Ovaj članak sadrži objašnjenja o tome kako se izboriti sa visokim krvnim pritiskom i živeti zdravim životom sa idealnim krvnim pritiskom.

Efikasni načini za održavanje normalnog krvnog pritiska  

Nekoliko stvari koje možete da uradite da biste održali idealan krvni pritisak


Visok krvni pritisak često nema simptome. Dakle, jedini metod da utvrdite da li imate hipertenziju je da imate redovno merenje krvnog pritiska od vašeg zdravstvenog provajdera. Osim toga, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da snizite krvni pritisak i držite ga u razumnom obimu, čak i bez lekova.


Redovno vežbanje


Get Redovna aktivnost je efikasan način da snizite krvni pritisak i održite zdrav. Trebalo bi da pokušate da radite aerobne vežbe umerenog intenziteta, kao što je šetnja briska, najmanje dva i po sata nedeljno, odnosno 75 minuta energičnog vežbanja, kao što je trčanje, koje može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca. Evidentno je da redovna fizička aktivnost pomaže da budete dobrog zdravlja. Ne samo da vežbanje pomaže u kontroli visokog krvnog pritiska i pomaže vam da upravljate svojom težinom, ojačate srce i snizite nivo stresa. Kako redovno povećavate broj otkucaja srca i disanje, vaše srce će biti sve jače kako vreme bude odmišnjalo.


Prestani da pušiš


Pušenje je štetna pretnja po zdravlje što ne izaziva direktno visok krvni pritisak, ali vas dovodi u povećani rizik od srčanog i moždanog udara. Pušenje vas dugoročno boli, a krvni pritisak raste svaki put kada zapalite cigaretu. Stavljanje kočnica na cigarete je verovatno suštinska stvar koju možete da uradite za svoje srce jer nikotin generiše krvne sudove da se konstituišu i podiže krvni pritisak. Nikad nije kasno da prestaneš da pušiš. Čak i ako godinama pušite, psovanje cigareta može da napravi razliku u vašem zdravlju. Vaše telo će odmah početi da se popravlja, čak i ako već osećate nepovoljne efekte od pušenja.


Efikasni načini za održavanje normalnog krvnog pritiska  

Smanjite stres


Svi imamo stres u svakodnevnom ћivotu. Radno mesto i porodica zahtevaju sve što rezultira stresom. Stres je presudan pokretač visokog krvnog pritiska, što dovodi do toga da naša tela oslobađaju hormone poput kortizola i adrenalina. Stoga je pronalaženje načina za smanjenje stresa od vitalnog značaja za vaše zdravlje i krvni pritisak. Šetnja napolju, slušanje opuštajuće muzike i provođenje vremena sa porodicom i kućnim ljubimcima može vam pomoći da smanjite nivo stresa. Koncentrišite se na stvari koje možete da kontrolišete umesto da brinete o situacijama koje su van vaših ruku. Trebalo bi redovno da pratite krvni pritisak ako vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak. Huawei watch d krvni pritisak će vam pomoći da održite svest o svojim brojevima koji vas mogu obaveštavati o bilo kakvim promenama i pomoći vam da otkrijete simptome. Kada ste hronično pod stresom, pokušajte da dišete vežbe i vežbe kao što su meditacija, joga i tai či. Stavljanje misli u perspektivu i podsećanje sebe da ostanete prisutni može pomoći da smirite svoje brige.


Završne reči


Kontrolisanje krvnog pritiska putem metoda ovog članka može vam pomoći da smanjite rizik od srčanih bolesti i vodite zdrav život. Ako već imate hipertenziju, sprečavanje da se pogorša ili izazovete drugu bolest je od suštinskog značaja. Razgovarajte sa svojim lekarom o prirodnim načinima za snižavanje krvnog pritiska tokom vremena, kao što su poboljšanje ishrane i povećanje vaše fizičke aktivnosti. Nemojte to uzimati zdravo za gotovo ako ste nedavno imali očitavanje krvnog pritiska i imate normalan krvni pritisak. Pomoglo bi i ako biste bili oprezni pošto je hipertenzija čest, tihi ubica.